A KSH jelentése szerint a kiskereskedelmi forgalom 2 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az üzemanyag árak emelkedése hatással van a kiskereskedelmi forgalom alakulására. Az élelmiszerboltokban tapasztalható áremelkedés miatt a fogyasztók kevesebb pénzt költenek más termékekre, így csökken a forgalom az üzletekben.

Az üzemanyagárak folyamatos emelkedése tovább nehezíti a kiskereskedők helyzetét, akiknek növelniük kell az árakat, hogy kompenzálják a magasabb beszerzési költségeket. Emiatt a fogyasztók kevesebbet költenek az élelmiszerre és más termékekre, így a belföldi kiskereskedelmi forgalom visszaesik.

A KSH adatai szerint a belföldi kiskereskedelmi forgalom csökkenése a gazdaság egészére kihatással van, és negatív hatással van az ország GDP-jére is. A kormányzatnak és a vállalkozásoknak egyaránt fontos feladatuk van annak érdekében, hogy javítsák a kiskereskedelmi forgalom alakulását és támogassák az élelmiszer- és egyéb árucikkek eladását a hazai piacon.

Az élelmiszer- és üzemanyagárak alakulása mellett a belföldi kiskereskedelmi forgalom alakulása is fontos mutatója a gazdasági helyzetnek. A KSH által rendszeresen közzétett belföld-rss adatok segítségével nyomon követhetjük a kiskereskedelmi forgalom alakulását és az árak változásait, így időben reagálhatunk a piaci trendekre és kialakításra tehetünk stratégiákat a vállalkozások számára.