Az átlagos fogyasztói árak 3,6 százalékkal emelkedtek az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) rendszeresen közzéteszi az inflációs adatokat, amelyek fontos mutatói a gazdasági helyzetnek. Az infláció az általános árak emelkedését jelenti, amely hatással van a fogyasztói árakra is. Az inflációs ráta alapján lehet követni, hogy mennyire nőnek az árak az adott időszakban, és ez hogyan befolyásolja a fogyasztók vásárlóerejét.

Az infláció befolyásolja a gazdaságot is, hiszen ha az árak folyamatosan emelkednek, akkor a fogyasztók kevesebb terméket és szolgáltatást tudnak megvásárolni ugyanannyi pénzért. Ez pedig visszafoghatja a gazdasági növekedést, mivel csökken a fogyasztás és a beruházások is visszafogottabbá válhatnak.

Az inflációs adatok és a fogyasztói árak alakulása kiemelten fontosak a gazdasági döntéshozók számára, hiszen ezek alapján tervezhetik meg a költségvetést és a monetáris politikát is. Ezért a KSH által közzétett adatok nagy figyelmet kapnak a gazdasági szereplők részéről, és jelentős hatással lehetnek a piacokra és a befektetőkre is.