Az elmúlt időszakban a bankbetétek előzték meg az állampapírokat rövid távon

A befektetési lehetőségek széles skálájából választhatunk, attól függően, hogy milyen céljaink vannak és mennyire vagyunk kockázatkedvelők. A legtöbb ember számára a bankbetétek és állampapírok jelentik a kockázatmentes befektetési lehetőséget, hiszen ezek garantált hozamot biztosítanak, és nem kell attól tartani, hogy elveszítjük a pénzünket.

A bankbetétek általában alacsony kamatozásúak, de viszonylag biztonságosak, míg az állampapírok már magasabb hozamot kínálhatnak, de kisebb kockázattal járnak. Fontos azonban figyelembe venni az inflációt is, hiszen ha az inflációs ráta magasabb, mint a befektetés hozama, akkor a valós értékvesztés lehet a végeredmény.

Az infláció tehát befolyásolja a befektetések hozamát, és érdemes olyan befektetési lehetőséget választani, amely legalább az infláció mértékével megegyező hozamot biztosít. A belföldi állampapírok és bankbetétek általában biztosítják ezt a lehetőséget, így érdemes ezek között válogatni, ha kockázatmentes befektetési lehetőséget keresünk.