NAV ellenőrzések katás számlákkal kapcsolatban a kibocsátónál és a befogadónál

Rengeteg a katás NAV-ellenőrzés. A revizorok álmunkban sem gondolták, hogy ilyen sok a probléma.

2021-ben óriási szigorítások történtek a kata terén. 40 százalékos adót kell fizetnie annak a cégnek, amely éves 3 millió forintnál magasabb összegben veszi igénybe katás adóalany szolgáltatását, de ha kapcsolt vállalkozásnak minősül, akkor a legelső számla is 40 százalékkal adózik.

Nagyon sokáig csak elvétve találkoztunk katás jogviszony-ellenőrzéssel, de ezen adómérték módosulását követően az idei évben rengeteg ellenőrzést indított a NAV.

Először általában a katás szolgáltatásokat megrendelő vállalkozásokat vizsgálják és nyilatkoztatják, aztán a kataalany is megkapja a sokszor akár 40 pontból álló kérdőívet. Azt gondoltuk, hogy azért jött a kata új szabályozása, mert nincs kapacitás ezen jogviszonyok ellenőrzésére. El kell szomorítanunk azonban minden kataalannyal kapcsolatban állót és kataalanyt: ez sajnos megváltozott. A 40 százalékos adóval együtt „megjött a NAV kedve” a korábbi jogviszonyok ellenőrzésére. És azt kell mondanunk, hogy nem ok nélkül!

Egyszerű adózási forma – nem is veszik komolyan

A kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) egy alapvetően nagyon egyszerű adózási forma. Először oda kell figyelni arra, hogy mikortól választható és megfelelően válasszuk (sajnos volt olyan regisztráció, amit téves x-elés miatt utasítottak el, és senki nem vette észre), illetve ha szeretnénk, akkor minél hamarabb regisztráljunk be a tételes helyi iparűzési adó alá. Ezt követően szükség van egy számlázóra online NAV-kapcsolattal, és már dolgozhatunk is.

Amire figyelni kell:

» a kata 25, 50 vagy 75 ezer forintos adóját lehetőleg időben utaljuk át,

» vezessünk nyilvántartást a befolyt összegekről, de legalább tudjuk azt, hogy átlépjük-e az éves 12 millió forintos katahatárt,

» adjuk be a következő évben február 25-éig a katabevallást, amihez legkésőbb addig csináljuk meg a katanyilvántartást, és

» jelezzük, ha átléptük egy megbízó esetében az 1 millió forintos értékhatárt!

Alanyi mentesként megérteni az áfa 12 millió forintos határát kissé bonyolultabb, de nem lehetetlen, és ha van egy szerződésünk, azt gondoljuk, kimerítettük a kötelezettségeink nagy részét.

A NAV-ellenőrzés tétje kataalanyoknál

Az ellenőrzés tétje az elkövetett hiba formájától függően jelentkezik a megbízónál és/vagy a kataalanynál.

Munkaviszonnyá minősítés

Ha a NAV azt állapítja meg, hogy a kataalannyal létesített jogviszony leplezett munkaviszony (akár a törvényi vélelem, akár a szerződés jellege miatt), akkor valamennyi, a munkaviszony során fizetendő adót, járulékot meg kell fizetnie alapvetően a megbízó-munkáltatónak. Aki pont ennek elkerülése végett kötött inkább katás vállalkozóval szerződést, az tudja, milyen nagy összegekről van itt szó – amire nagy valószínűséggel akár 200 százalékos bírság is rakódik.

Nem megfelelő katanyilvántartás vagy kiállítatlan számlák, elhallgatott bevételek

Egy kataalanynak alapvetően nem kell elhallgatnia egyetlen bevételét sem. Csak akkor, ha a 12 millió forintos katakeretet meghaladná, mert ekkor a 40 százalékos adón felül áfa is terhelné a szolgáltatást (alanyi mentesség esetén).

» 40 százalékos kata – tehát ha elhallgattunk egy bevételt bármilyen módon, amellyel átléptük volna az éves 12 millió forintos katahatárt, akkor meg kell fizetnünk a 40 százalékos katát ezen összeg tekintetében. Technikai mulasztás esetén persze csak esetleges mulasztási bírság terheli az adózót.

» Áfa (általában 27 százalékos) – ez pedig a nagyobbik probléma. Mivel, ha kiderül, hogy átléptük az alanyi mentesség határát, akkor 2 évig biztosan áfával növelt összegről kell kiállítani a számlát. Márpedig ez szintén igen fájdalmas összeg, ha a NAV veszi észre, pláne, ha még erre jön az 50 vagy 200 százalékos bírság – a tévedés formájának tükrében.

Normál szabályok szerinti adózás a tételes kata helyett

Amennyiben egy katabejelentkezés nem sikeres, a korábbi adózási formát viszi tovább az adózó (sajnos találkoztunk ilyennel), például az szja szerinti adózást. Ez pedig szintén sokkal, de sokkal többe kerül. Ugyan bizonyos esetekben visszamenőleg is el lehet fogadtatni az adózási módot, de több hónapig tartó idegeskedés lesz az ára, még akkor is, ha sikerül. Ebben az esetben, ha nincs főállásunk, meg kell fizetni magunk után a járulékot, és a nyereség után is meg kell fizetni a megfelelő járulékokat, adókat, szemben a katával. Ráadásul, ha ezt a NAV veszi észre, számolhatunk az 50 százalékos bírsággal is. Feltételezve, hogy a tőlünk elvárható módon jártunk el, de hiába fizettük be a kata összegét, az nem fog a bejelentkezés alól mentesíteni minket.

Szintén fontos megjegyezni, hogy a kataválasztás a következő hónaptól él, illetve a szüneteltetés ideje sem számít bele, tehát az ilyen időszak a kata-értékhatárunkat csökkenti, illetve az ilyen időszakból származó bevételeinket más módon le kell adóznunk!

Mulasztási bírság

Valószínűleg ez a kisebbik rossz, ha választani kell, de ha nem működünk együtt az ellenőrzéssel, nem megfelelő a nyilvántartásunk, bevallásunk, esetleg határidőket csúszunk, akkor számolnunk kell azzal, hogy a NAV mulasztási bírságot szab ki, amelyet mostanában előszeretettel és gyakran alkalmaz is.

 

 

A leggyakoribb katás problémák

Ez az összefoglalás hasonlít az előzőre, de a legkönnyebben így ismerheti fel, hogy érdemes legalább „körülnéznie” az adózásában és legalább elmennie egy adótanácsadóhoz, adószakértőhöz, adózásban jártas ügyvédhez azzal, hogy „helyretegyék” vállalkozása adózási ügyeit lehetőleg még az adóellenőrzés megkezdése előtt.

» Nem adtam számlát minden bevételemről. Pláne, hogy ezek a bevételek az egyéni vállalkozói, magán vagy más közeli hozzátartozó bankszámlájára érkeztek.

» Túlléptem az éves 12 milliós katakeretemet, de a bevallást „kozmetikáztam”.

» Túlléptem az éves 12 millió forintos alanyi áfamentes keretemet, de nem számítottam fel áfát.

» Nincs vagy nem megfelelő a szerződésem a megbízó(i)mmal, nincs szerződéses dokumentációm. (Az, hogy van szerződés és teljesítési igazolás, önmagában nem ér túl sokat.)

» Valójában kizárólag a munkaviszony járulékterhei miatt kellett kiváltanom a katás vállalkozást és számláznom. (Én ezt így gondolom.)

» Kiderült, hogy nem vagyok kataalany (attól függetlenül, hogy úgy gondoltam, és fizettem is a katát). Érdemes lekérdezni az EBEV-en egy törzsadatot!

» Szüneteltettem a katás vállalkozásom, de volt bevételem.

» Saját 100 százalékos tulajdonomban és ügyvezetésem alatt álló társaságnak adtam számlát.

» Nem tudom igazolni a kata-törvény munkaviszonytól való elhatárolásnál előírt legalább 2 feltételét.

Hogy néz ki egy katás NAV-ellenőrzés?

Elmondhatjuk, hogy az utóbbi időben rengeteg katás ellenőrzéssel és az előző esetek valamennyi válfajával találkoztunk, nagy számú katás ügyfelet képviseltünk és segítettünk a helyes út megtalálásában. Sokszor megdöbbentünk a kezdő vagy akár a már régóta adózási tapasztalattal bíró vállalkozók tévhitein és problémáin, illetve azon, hogy nem gondolták: őket is ellenőrizheti a hivatal. Nagyon is aktuális tapasztalataink alapján írjuk le, hogyan néz ki jelenleg egy katás NAV-vizsgálat:

» nem adóellenőrzéssel, hanem jogkövetési vizsgálattal indít a NAV;

» a vizsgálatot nem a katás vállalkozónál, hanem a megbízójánál indítja a hivatal, vagy a megbízó áfa-, illetve egyéb ellenőrzése során kerül rá sor;

» ezt követően a NAV nyilatkoztatja a katás vállalkozót a megbízó ügyében;

» van, hogy a hivatal külön ellenőrzés keretében vizsgálja a katás vállalkozót. Ez vagy a megbízójánál folytatott ellenőrzés következménye, vagy egy bejelentésé, esetlegesen bevallási hiba miatt kerül rá sor (a NAV látja az online számlaadatokat, amelyek nem egyeznek a bevallással).

Ha a katás vállalkozó jogkövetési vizsgálatot kap, akkor a bankszámlaforgalma is lekérdezésre kerül, tehát nem tud utalásokat eltitkolni. Fontos! Az egyéni vállalkozást szinte mindig a magánszeméllyel együtt vizsgálják, mivel nem különül el! Tehát ebben az esetben a privát számla adatai is a NAV rendelkezésére állnak.

Mostanában hosszú és összezavaró a kérdőív. Összetett, akár 40 pontból álló kérdőíveket látunk, amelyek kérdései sokszor összezavarhatják a vállalkozókat, és a jónak gondolt nyilatkozatok lesznek a NAV fegyverei.

A NAV kérdései a szerződés, gazdasági esemény körülményeit szeretnék tisztázni, amelyek a legtöbb esetben nincsenek kellőképpen dokumentálva, és gyakran munkaszerződésre jellemző jegyeket tartalmaznak.

Ha egyvalamit tanácsolhatunk, akkor az a következő: egyedül soha ne tegyen nyilatkozatot, mivel az a NAV által felhasználható, és lehet, hogy egy jónak tűnő nyilatkozat fogja elindítani a „lavinát”!

Összefoglalva: rengeteg az adójogi ellenőrzés a katás jogviszonyok terén, és számtalan problémát látunk, amelyek alapja a kezdő adózási tapasztalat, az ismerősök által terjesztett tévhitek és „okos” megoldási módok, de akaratlanul is óriásit hibázhatunk, ezért egy ilyen ellenőrzést ne vegyünk félvállról! Ha bármi hiányosságot, problémát észlelünk, az egy adóellenőrzésig javítható, de időben kell cselekedni, és lehetőleg a jövőre nézve megoldani a problémákat, kialakítani egy megfelelő szerződéses és dokumentációs konstrukciót.