Adóváltozások 2021-től és 2020-ban év közben

Az adózás mindig fontos téma, hiszen minden évben változnak az adózási szabályok és előírások. Az adóváltozások hatással lehetnek mind a vállalkozásokra, mind pedig az egyéni adózókra. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen adóváltozásokra számíthatunk 2020 és 2021 során, valamint megvizsgáljuk néhány fontos adózási fogalmat.

Az SZJA (személyi jövedelemadó) mindig központi szerepet játszik az adórendszerben. A 2020-as évben is történtek változások az SZJA terén. Például, a magasabb jövedelmű adózókra vonatkozóan növekedett az adókulcs. Emellett, a kedvezmények és adókedvezmények terén is történtek változások.

A KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) az egyik legnépszerűbb adózási forma a kisvállalkozások körében. A KATA 2020-ban is változott, például emelkedett az adókulcs. Fontos megjegyezni, hogy a KATA csak azoknak a vállalkozásoknak érhető el, akik meghatározott feltételeknek megfelelnek.

Az adómentesség szintén fontos fogalom az adózás terén. Az adómentesség lehetőséget nyújt az adózóknak arra, hogy bizonyos jövedelmek után ne kelljen adót fizetniük. Az adómentesség terén is történtek változások az elmúlt évek során, és ezekre a változásokra érdemes odafigyelni.

Az illeték az egyik olyan adónem, amelyet az állam szed be bizonyos jogi ügyletek esetén. Az illeték összege az adott ügylet értékétől függ. Az illeték terén is történtek változások az elmúlt években, és ezeket a változásokat érdemes figyelemmel kísérni.

A KIVA (kisvállalati adó) egy másik adózási forma, amelyet a kisvállalkozások vehetnek igénybe. A KIVA alacsonyabb adókulcsot és egyszerűbb adminisztrációt kínál a vállalkozások számára. A KIVA terén is történtek változások az elmúlt években, és érdemes ezeket a változásokat követni.

Az EKÁER (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer) egy elektronikus nyilvántartó rendszer, amelyet az árufuvarozóknak kell használniuk. Az EKÁER célja az áruk nyomon követése és az adóelkerülés megakadályozása. Az EKÁER rendszerében is történtek változások az elmúlt években, és ezeket a változásokat érdemes figyelemmel kísérni.

Az adóváltozások és az adózási fogalmak mindig fontosak az adózók és a vállalkozások számára. Érdemes tájékozódni a legfrissebb változásokról és szabályokról, hogy megfelelően tudjuk kezelni az adózási kötelezettségeket és lehetőségeket.