Az osztalékfizetés adózása kiva alatt

Az SZJA (személyi jövedelemadó) az egyik legfontosabb adónem Magyarországon, amelyet minden magánszemélynek fizetnie kell a jövedelme után. Az osztalék pedig egy olyan jövedelemforma, amelyet a részvényesek kapnak a vállalatok nyereségéből. Az osztalékelőleg pedig az előzetesen kifizetett osztalék, amelyet később a tényleges osztalékfizetésnél lehet elszámolni.

A szociális hozzájárulási adó (szocho) az a járulék, amelyet a munkáltató fizet a dolgozó után. A kisvállalati adó (kiva) egy kedvezményes adózási forma, amelyet a kisvállalkozások vehetnek igénybe Magyarországon.

Az osztalékfizetés során fontos figyelembe venni a kiva alapját, amely a kivaalap és a kivaelőleg összegéből áll. A kivaalap a vállalkozás adózás előtti eredménye, amelyből az adózott osztalékot kell kiszámolni. A kivaelőleg pedig az előzetesen kifizetett kiva, amelyet később lehet elszámolni.

Ha szeretnél naprakész információkat kapni a cégvilágról és az adózási kérdésekről, akkor érdemes követned a Cégvilág RSS hírcsatornát. Itt minden fontos információt megtalálsz az adózási szabályokról, az osztalékfizetésekről és a kisvállalati adóról is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről és információkról, iratkozz fel még ma a Cégvilág RSS hírcsatornájára!