A munkáltatók a dolgozók hátrányára is eltérhetnek a munka törvénykönyvétől.

A Munka Törvénykönyve (MT) egy olyan jogszabály, amely Magyarországon szabályozza a munkaviszonyokat és a munkavállalók jogait és kötelezettségeit. A törvénykönyv részletesen foglalkozik a felmondással, a szabadsággal, a munkaidővel, a hozzájárulással, valamint a munkavállalók kárigényével.

A felmondás a munkáltató vagy a munkavállaló által történő munkaviszony megszüntetését jelenti. A Munka Törvénykönyve szabályozza a felmondási időtartamot és a felmondási okokat is. A törvénykönyv előírja, hogy mind a munkáltató, mind a munkavállaló köteles előzetesen írásban felmondani a munkaviszonyt, és betartani a meghatározott felmondási időt.

A szabadság a munkavállalók jogállásának fontos eleme. A Munka Törvénykönyve meghatározza a munkavállalók számára járó szabadság időtartamát és feltételeit. A törvénykönyv előírja, hogy a munkavállalóknak évente legalább 20 munkanap szabadságot kell kapniuk, amelyet a munkáltatóval történő egyeztetés után lehet igénybe venni.

A munkaidő a munkavállalók által a munkáltatónál eltöltött időt jelenti. A Munka Törvénykönyve szabályozza a munkaidő hosszát és a munkaidő-beosztást. A törvénykönyv előírja, hogy a munkavállalók napi 8 órát dolgozhatnak, és heti 40 órát meghaladó munkát csak kivételes esetekben lehet elrendelni.

A hozzájárulás a munkavállaló által nyújtott segítséget vagy támogatást jelenti. A Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkavállaló köteles hozzájárulni a munkáltató munkájához és érdekeinek védelméhez. Ez magában foglalhatja a munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását, a munkavállalók közötti együttműködést, valamint a munkáltató által meghatározott feladatok végrehajtását.

A Munka Törvénykönyve a munkavállalók jogait és kötelezettségeit is szabályozza. A törvénykönyv rögzíti a munkavállalók alapvető jogait, például a munkavégzéshez való jogot, a munkavállalók védelmét, valamint a munkavállalók szakszervezeti tagságához való jogot. Ugyanakkor a törvénykönyv előírja a munkavállalók kötelezettségeit is, például a munka iránti lojalitást, a munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását.

A kár a Munka Törvénykönyvében szereplő fogalom, amely a munkavállaló által a munkáltatónak okozott anyagi vagy erköl