Változnak a kata és a kiva szabályai?

A KATA (Kisadózók tételes adója) egy egyszerűsített adózási forma Magyarországon, amely lehetőséget biztosít a vállalkozók számára, hogy egyszerűbben és kedvezőbb adózási feltételek mellett működtessék vállalkozásukat. A KATA keretében a vállalkozók fix adóösszeget fizetnek havonta, amely magában foglalja a társadalombiztosítási járulékokat és az személyi jövedelemadót is. A KATA igénybevételével a vállalkozók a személyi jövedelemadó alól mentesülnek, és egyszerűsített adminisztrációs kötelezettségekkel rendelkeznek.

A KIVA (Kisvállalati adó) egy másik adózási forma Magyarországon, amely lehetőséget biztosít a kisvállalkozások számára az egyszerűsített adózásra. A KIVA alapja a vállalkozás árbevétele, amelyre egy egységes adókulcs vonatkozik. A KIVA keretében a vállalkozásoknak nem kell számolniuk a társasági adóval, a társadalombiztosítási járulékokkal és az személyi jövedelemadóval. A KIVA alkalmazása esetén a vállalkozásoknak csupán egyszerűsített nyilvántartást kell vezetniük.

A Szochó (szociális hozzájárulási adó) Magyarországon az a járulék, amelyet a munkáltatók fizetnek a dolgozóik után. A Szochó összege a bruttó bér alapján kerül kiszámításra, és a társadalombiztosítási rendszer finanszírozását szolgálja. A Szochó összege a munkáltatókra terheli, és a munkavállalók fizetéseit nem csökkenti.

A külföldi bevétel azokat a bevételeket jelenti, amelyeket egy vállalkozás külföldön realizál. Ez lehet például az exportból származó bevétel, a külföldi leányvállalatokból származó osztalék, vagy a külföldi ügyfelek által vásárolt termékek és szolgáltatások árbevétele. A külföldi bevétel adózása országonként változó lehet, és a vállalkozásnak figyelembe kell vennie az adott ország adózási szabályait.

A csoportos adóalanyiság lehetőséget biztosít arra, hogy több vállalkozás együttműködjön és közösen kezelje adózási kötelezettségeit. A csoportos adóalanyiság keretében a vállalkozások egy központi adóalanyként kezelhetik adózási ügyeiket, és közösen nyújthatják be az adóbevallásokat. Ez lehetőséget ad a vállalkozásoknak az adóterhek csökkentésére és az adminisztráció egyszerűsítésére. A csoportos adóalanyiság rendszere országonként eltérő lehet, és a vállalkozásoknak meg kell felelniük az adott ország adózási szabályainak.