2021. évi autópálya-matrica árak

2021-ben az autópályák használatához Magyarországon továbbra is matricát kell vásárolni. Az autópálya matricák árait az évek során többször is módosították, és 2021-ben is változások várhatóak az árakban.

Az autópálya matricák árai függenek a díjkategóriától, amely a járművek súlyától és környezetvédelmi besorolásától függ. A díjkategóriák a következők: D1 (motorok), D2 (személyautók és motorok), B2 (kisteherautók, autóbuszok és lakókocsik), U (autópályán vontatott pótkocsival közlekedő járművek). Az árakat évente az inflációkövetés alapján módosítják.

Az autópálya matricák árai 2021-ben a következők:

– D1: 5 000 Ft/év
– D2: 42 980 Ft/év
– B2: 42 980 Ft/év
– U: 42 980 Ft/év

Az árak az inflációkövetés alapján kerültek meghatározásra, így az infláció mértékétől függően a jövőben további változások várhatóak az árakban. Az inflációkövetés célja, hogy az autópálya matricák árai az általános áremelkedéshez igazodjanak, és a közlekedők számára megfizethetőek maradjanak.

Fontos megjegyezni, hogy az autópálya matricák érvényességi ideje az adott évre vonatkozik, így érdemes időben beszerezni őket. Az autópálya matricák megvásárolhatóak az útdíjfizetési rendszerben regisztrált viszonteladóknál, benzinkutakon, illetve online is a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) honlapján keresztül.

Az autópálya matricák vásárlása nélkül az autópályákon történő közlekedés büntetést von maga után, ezért érdemes időben beszerezni és a gépjárműre felragasztani a matricát. A matrica jól látható helyen kell elhelyezni az autón, hogy ellenőrzéskor könnyen ellenőrizhető legyen a matrica érvényessége.

Összességében az autópálya matricák árai 2021-ben változatlanok maradtak, azonban az inflációkövetés miatt a jövőben további áremelkedések várhatóak. Érdemes időben beszerezni a matricákat, hogy elkerüljük a büntetést és zavartalanul közlekedhessünk az autópályákon.