Az őszi adócsomag Társasági adót érintő változásai

Adókedvezmény:
Az adókedvezmény egy olyan lehetőség, amelyet az adózók igénybe vehetnek az adóterhek csökkentése érdekében. Az adókedvezmények különböző formákban létezhetnek, például adóalap-kedvezmény, adókulcs-kedvezmény vagy adójóváírás formájában. Az adókedvezmények célja általában az adófizetési terhek mérséklése, az adózók támogatása vagy az adott gazdasági szektor fejlesztése.

Adóvizsgálat:
Az adóvizsgálat egy olyan folyamat, amely során az adóhatóság ellenőrzi az adózók adózási tevékenységét. Az adóvizsgálat célja az adórendszer tisztaságának és hatékonyságának biztosítása, valamint az adóelkerülési és adócsalási kísérletek felderítése. Az adóvizsgálat során az adóhatóság áttekinti az adózó által benyújtott adóbevallásokat, ellenőrzi a bevételi és kiadási bizonylatokat, valamint az adózási szabályok betartását.

Energiatakarékosság:
Az energiatakarékosság olyan intézkedéseket jelent, amelyekkel csökkenthetjük az energiatermelés és -felhasználás költségeit, valamint az energiaveszteséget. Az energiatakarékossági intézkedések lehetnek például az energiatakarékos berendezések használata, az épületek hőszigetelése, a hatékonyabb világítási rendszerek alkalmazása vagy a korszerűbb fűtési és hűtési rendszerek bevezetése. Az energiatakarékossági intézkedések nemcsak pénzt takaríthatnak meg az adózóknak, hanem hozzájárulhatnak a környezetvédelemhez is.

Felújítás:
A felújítás olyan tevékenység, amely során az épületek vagy ingatlanok újrahasznosítása vagy helyreállítása történik. A felújítás célja lehet az épületek állapotának javítása, a funkciók vagy a megjelenés frissítése, valamint az ingatlan értékének növelése. A felújítás során általában szükség van az épületek szerkezetének, berendezéseinek vagy belső tereinek felülvizsgálatára és korszerűsítésére. A felújítások adókedvezményeket is kaphatnak, amelyek segítségével csökkenthetők az adóterhek.

Osztalék:
Az osztalék egy olyan pénzösszeg, amelyet egy társaság a részvényeseinek fizet ki a társaság nyereségéből. Az osztalékot általában a részvények arányában osztják szét, tehát minél több részvénye van valakinek, annál több osztalékot kap. Az osztalék kifizetése a társasági nyereség adózását követően történik. Az osztalék adózása országonként eltérő lehet, és általában a befektetők személyi jövedelemadójának részét képezi.

T