Így változnak a KATA szabályai 2021-től

2021-ben számos változás és szigorítás várható a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) rendszerében, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hajt végre. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk ezeket a változásokat és szigorításokat.

Az egyik legfontosabb változás az, hogy 2021-től a KATA-szabályokat csak azok a vállalkozók vehetik igénybe, akiknek az árbevétele nem haladja meg az évi 12 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy azok a vállalkozók, akiknek az árbevétele meghaladja ezt az összeget, kikerülnek a KATA rendszeréből, és más adózási formát kell választaniuk.

Emellett szigorítások is érvénybe lépnek a KATA-szabályok tekintetében. Az egyik ilyen szigorítás az adóalap kiszámítására vonatkozik. 2021-től ugyanis az adóalap kiszámításánál figyelembe kell venni a vállalkozásban dolgozók számát is. Minél több alkalmazottat foglalkoztat a vállalkozó, annál magasabb lesz az adóalap.

Ezenkívül a KATA-szabályok szerint a vállalkozóknak kötelező lesz havonta bejelenteni a NAV felé a KATA-szabályokban előírt adatokat. Ez a változás az adózás átláthatóságának növelését szolgálja, és segíti a NAV-t a hatékonyabb ellenőrzésben.

A változások és szigorítások célja az adórendszer átláthatóbbá és igazságosabbá tétele, valamint a KATA rendszerének hatékonyabb működése. Ezek a változások lehetőséget teremtenek arra, hogy a KATA-szabályokat csak azok a vállalkozók vehessék igénybe, akik valóban az eredeti céljuknak megfelelően működnek, és hozzájárulnak az adórendszer fenntartásához.

Összességében elmondható, hogy 2021-ben a KATA-szabályokban jelentős változások és szigorítások várhatóak, amelyek az adórendszer hatékonyabb működését és az átláthatóságot szolgálják. Fontos, hogy a vállalkozók időben tájékozódjanak ezekről a változásokról, és megfelelően alkalmazzák az új szabályokat, hogy elkerüljék az esetleges büntetéseket és hátrányokat.