Az EPR és termékdíj kapcsolata az 2024-es változások tükrében

A környezetvédelmi termékdíj egy olyan adó, amelyet azok a vállalatok fizetnek, akik olyan termékeket állítanak elő, amelyek csomagolásához környezetkárosító anyagokat használnak. Az ilyen termékek csomagolására gyakran használnak kartondobozokat, amelyek nagy mennyiségben kerülnek a hulladéklerakókba, és hosszú idő alatt bomlanak le.

Az EPR (Extended Producer Responsibility – Kiterjesztett Termelői Felelősség) rendszer célja, hogy a gyártók felelősséget vállaljanak a termékeik életciklusának minden fázisáért, ideértve a csomagolást is. Az EPR-díjat a termékek csomagolására használt anyagok alapján kell fizetni, így ösztönzi a vállalatokat, hogy környezetbarát csomagolóanyagokat használjanak.

A környezetvédelmi termékdíj és az EPR-díj segítségével a vállalatok arra ösztönözhetők, hogy fenntarthatóbb csomagolási megoldásokat alkalmazzanak, és csökkentsék a környezeti terhelést. Ezáltal a gazdaság is fejlődhet, hiszen a környezetbarát termékek iránti kereslet növekedhet, és új lehetőségek nyílhatnak a csomagolószer-iparban. A környezetvédelmi termékdíj és az EPR-díj tehát fontos eszközök a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem terén.