Adó változások

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) egy adózási forma, amelyet 2013-ban vezettek be Magyarországon. Az ekho rendszerében a vállalkozások egyszerűsített módon fizetnek hozzájárulást a társadalombiztosítási ellátásokhoz. Az ekho lényege, hogy a vállalkozások a bérköltség 19,5%-a helyett csak egy fix összeget, a minimálbért kell befizetniük havonta.

A szochó, vagyis a szociális hozzájárulási adó az egyik legfontosabb közteherviselési forma Magyarországon. Ez a munkavállalók és munkáltatók által fizetett adó, amely a társadalombiztosítási ellátások finanszírozását szolgálja. A szochó mértéke a bruttó bér alapján számítódik ki, és a munkáltatók által fizetendő összeg az alkalmazottak bérét terheli.

A kiva, vagyis a kisvállalati adó egy kedvezményes adózási forma Magyarországon, amelyet a kisvállalkozások vehetnek igénybe. A kiva lényege, hogy a vállalkozások az általuk elért eredmény után csak egy fix összeget kell befizessenek adóként, amely a bevételek 13%-a. Ez az adózási forma egyszerűsíti a kisvállalkozások adózási teherét és segít a versenyképességük növelésében.

A kata, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adója egy másik kedvezményes adózási forma Magyarországon. Ez az adózási forma a legkisebb vállalkozásoknak nyújt könnyítést, akik az előre meghatározott összegű adó befizetésével egyszerűsített módon teljesíthetik adókötelezettségeiket. A kata mértéke az előre meghatározott jövedelemarányos összeg, amelyet a vállalkozások havonta vagy negyedévente kell befizessenek.

Az SZJA, vagyis a személyi jövedelemadó az adózás egyik alapvető formája Magyarországon. Ez az adó a magánszemélyek jövedelme után fizetendő, és a jövedelemarányos mérték alapján kerül kiszámításra. Az SZJA az egyéni jövedelmeket terheli, és az adóbevétel a költségvetésbe kerül, a közszolgáltatások finanszírozására. Az SZJA mértéke progresszív, vagyis a magasabb jövedelmekre magasabb adókulcs vonatkozik.