Idegenforgalmi adó, amit nem kell beszedni, de be kell vallani

fizetés, adóalany, szálláshely, adókivetés, adókötelezettség, adómérték

Az Idegenforgalmi adó (IFA) egy olyan adónem, amelyet a turisztikai tevékenységekkel foglalkozó vállalkozásoknak kell fizetniük. Az IFA összegét a szálláshelyek által nyújtott szolgáltatások alapján számítják ki, és az adó mértékét az adóalanyok bevallása alapján határozzák meg.

Az IFA fizetésére vonatkozó jogszabály a 140/2020 (IV. 21.) számú rendeletben található. Ez a rendelet részletesen szabályozza az IFA bevallásával és fizetésével kapcsolatos kötelezettségeket. Az adókötelezettség az adóalanyokra vonatkozik, akik szálláshelyet üzemeltetnek, és az adókivetés alapját a vendégek által fizetett szállásdíj összege képezi.

Az adómérték az IFA összegének meghatározásához szükséges. Az adó mértéke településenként eltérő lehet, és általában százalékos formában határozzák meg. Az adómértéket a települési önkormányzatok határozzák meg, és az adózás alapján történő bevételüket növelhetik vele.

Az IFA bevallása és fizetése rendszeres időközönként történik, általában havi vagy negyedéves jelleggel. Az adóalanyoknak a megfelelő időpontban kell benyújtaniuk a bevallásukat és kifizetniük az adót. Az adóbevallásban a szálláshelyeknek részletesen fel kell tüntetniük a vendégek számát, a szolgáltatások típusát és az ezekért fizetett összeget.

Az Idegenforgalmi adó tehát fontos adónem a turisztikai ágazatban, amely az adóalanyokra vonatkozik, akik szálláshelyet üzemeltetnek. Az IFA bevallása és fizetése rendszeres időközönként történik, és az adóalanyoknak gondosan nyomon kell követniük az adókötelezettségüket, hogy megfelelően teljesítsék az adófizetési kötelezettségüket.