Ellenőrizze, hogy jár-e cégének adó- és járulékfizetési könnyítés?

KATA (Kisadózók és Kiskereskedők Adója): A KATA egy adónem Magyarországon, amelyet a kisadózók és kiskereskedők vehetnek igénybe. Ez az adóforma egyszerűsített adózási lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak, akiknek éves árbevétele nem haladja meg a meghatározott határt. A KATA adó alacsonyabb mértékű, mint a normál vállalkozói adó, és egyszerűbb adminisztrációt eredményez.

Szochó (szociális hozzájárulási adó): A szochó Magyarországon az a járulék, amelyet a munkáltatók a dolgozóik után fizetnek. Ez az adó a munkáltatói járulék része, és a munkabérhez kapcsolódik. A szochó mértéke a munkabér alapján számítódik ki, és a szociális biztonsági rendszer finanszírozását szolgálja.

Kedvezmény: A kedvezmény olyan juttatás vagy engedmény, amelyet valaki kap vagy igénybe vehet. Ez lehet pénzügyi jellegű, például adókedvezmény vagy árengedmény, vagy más formában is megnyilvánulhat, például kedvezményes szolgáltatások vagy termékek igénybevétele. A kedvezmények célja általában az, hogy elősegítse a vásárlók vagy ügyfelek elégedettségét, illetve a vállalkozások vagy intézmények versenyképességét.

Járulékfizetés: A járulékfizetés az adórendszer része, amelyet a munkavállalók vagy a munkáltatók fizetnek a társadalombiztosítási rendszer fenntartásáért. A járulékok különböző típusai lehetnek, például a szociális hozzájárulási adó (szochó) vagy az egészségügyi hozzájárulás. A járulékfizetés célja a társadalombiztosítási rendszer fenntartása és a szociális ellátások biztosítása.

Szakképzési hozzájárulás: A szakképzési hozzájárulás egy adónem Magyarországon, amelyet a vállalkozásoknak kell fizetniük. Ez az adó a munkáltatói járulék része, és a szakképzés finanszírozását szolgálja. A szakképzési hozzájárulás mértéke a munkabér alapján számítódik ki, és a munkaerőpiaci képzések támogatását célozza.

KIVA (Kisvállalati adó): A KIVA egy adónem Magyarországon, amelyet a kisvállalkozások vehetnek igénybe. Ez az adóforma egyszerűsített adózási lehetőséget nyújt a kisvállalkozásoknak, akiknek éves árbevétele nem haladja meg a meghatározott határt. A KIVA adó alacsonyabb mértékű, mint a normál vállalkozói adó, és egyszerűbb adminisztrációt eredményez. A KIVA adófizetésével a vállalkozások mentesülnek a szochó és az iparűzési adó alól.