A Nemzeti Adó- és Vámhivatal transzferár-ellenőrzéseinek fő irányai és a lehetséges büntetések

A transzferár az a pénzügyi tranzakció, amelyet egy vállalat végez azon belül, vagy azon kívül lévő kapcsolt vállalkozásaival. A transzferárak fontos szerepet játszanak a vállalati adózási stratégiákban, hiszen azok hatással lehetnek az adókockázatra és az adóhatóságok általi ellenőrzésekre.

Az adókockázat növelheti a vállalatok esélyeit az adóhatóságok általi ellenőrzésre, amely esetén mulasztási bírságokkal is számolni kell. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felelős az adóhatósági ellenőrzések lefolytatásáért és az adózók szabálytalanságainak feltárásáért.

A transzferár-ellenőrzések során a NAV vizsgálja a kapcsolt tranzakciókat, és megállapítja, hogy azok megfelelnek-e az irányadó szabályozásnak. A vállalatoknak kötelező transzferár-dokumentációt készíteniük és transzferár-adatszolgáltatást tenniük a NAV felé.

Fontos, hogy a vállalatok gondosan dokumentálják a transzferár-tranzakciókat, és rendelkezzenek megfelelő TP-dokumentációval és TP-adatszolgáltatással, hogy minimalizálják az adókockázatot és elkerüljék a mulasztási bírságokat. A NAV által végzett ellenőrzések során a belföldi és külföldi tranzakciókat egyaránt figyelembe veszik, így fontos, hogy a vállalatok minden tranzakciójukat gondosan dokumentálják és ellenőrizzék.