A munkavállalók túlnyomó többsége elégedetlen a jelenlegi fizetésével

A bér a munkavállaló által kapott pénzbeli ellenszolgáltatás a munkájáért. Azonban az infláció hatására az értéke folyamatosan csökkenhet, így a vásárlóerő is csökken. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi pénzért kevesebb árut vagy szolgáltatást lehet vásárolni. Ennek következtében a gazdaságban a vásárlóerő csökkenése negatív hatással lehet a fogyasztásra és a termelésre is.

Az infláció tehát közvetlen hatással van a vásárlóerőre, és befolyásolja a mindennapi vásárlásokat is. A munkavállalók számára fontos, hogy a bérük legalább annyival emelkedjen, mint amennyivel az árak nőnek, különben csökken a valódi vásárlóerejük.

A gazdaság szempontjából fontos, hogy a bérnövekedés ne haladja meg a termelékenység növekedését, különben emelkedhet a költségek és csökkenhet a versenyképesség. Ezért fontos a kiegyensúlyozott gazdaságpolitika, amely figyelembe veszi a bérnövekedést és az inflációt is.

Összességében tehát a bér, a pénz, az infláció és a vásárlóerő szoros összefüggésben állnak egymással, és fontos szerepet játszanak a gazdaság működésében és fejlődésében.