Az egészségügyileg alkalmatlan munkavállaló nyugdíjba vonulása előtt: ki döntsön a felmondásról?

A felmondás és az öregségi nyugdíjkorhatár kapcsolata

A munkavállalók életében fontos szerepet játszik az öregségi nyugdíjkorhatár elérése, amikor végre megpihenhetnek és élvezhetik a megérdemelt pihenést. Azonban sokan nem tudják, hogy a felmondás is befolyásolhatja ezt az időpontot.

Az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt a munkavállalóknak fel kell mérniük egészségügyi alkalmasságukat is. Az egészségügyi vizsgálatok során kiderülhet, hogy valaki még nem érte el az öregségi nyugdíjkorhatárt, de már nem alkalmas a munkavégzésre. Ilyen esetben a munkáltató felmondhatja a munkaszerződést, és a munkavállaló kénytelen lesz korábban nyugdíjba menni.

Ez a helyzet nem csak az egyénekre, hanem a gazdaságra is hatással van. A korábbi nyugdíjba vonulások miatt a munkaerőpiac átalakulhat, és az állami nyugdíjrendszer is megterhelődhet. Ezért fontos, hogy mind a munkavállalók, mind a munkáltatók tisztában legyenek a felmondás és az öregségi nyugdíjkorhatár kapcsolatával, és előre tervezzenek annak érdekében, hogy a nyugdíjas éveiket nyugodtan élvezhessék.