Öt buktató, amire figyelni kell a lakásáfa visszatérítésénél

Az áfa, vagyis az általános forgalmi adó, Magyarországon egy adónem, amelyet az áruk és szolgáltatások értékesítésekor kell fizetni. Az áfa kulcsa általában 27%, azonban a lakásépítés területén kedvezményes áfakulcs is alkalmazható.

A lakásépítés, vagy az új építés egy olyan folyamat, amely során egy ingatlan létrejön. Ez lehet egy családi ház, társasház vagy akár lakópark is. Az új építésű lakások népszerűek, mert modern, energiatakarékos és a legújabb építési előírásoknak megfelelőek.

A lakásépítés során az áfa kulcsa a 2021-es évben 5%-ra csökkent. Ez a kedvezményes áfakulcs lehetőséget ad az építtetőknek és vásárlóknak arra, hogy olcsóbban juthassanak új lakáshoz. A 5%-os áfa kulcs azonban csak azokra az új építésű lakásokra vonatkozik, amelyek építési engedélyét 2020. január 1. után adták be.

A kedvezményes áfa kulcs mellett az új lakásokra további támogatások is elérhetőek. Az állam által nyújtott támogatások segítségével a lakásvásárlók könnyebben juthatnak hozzá az új építésű ingatlanokhoz. Ezek a támogatások lehetnek például vissza nem térítendő támogatások, kedvezményes hitelkonstrukciók vagy adókedvezmények.

A 2021-es évben tehát a lakásépítés terén számos előnyös lehetőség áll rendelkezésre. Az alacsonyabb, 5%-os áfa kulcs mellett a támogatások segítségével könnyebben és olcsóbban lehet új lakáshoz jutni. Érdemes tehát kihasználni ezeket az lehetőségeket, ha valaki tervezi egy új építésű lakás megvásárlását vagy építését.