Az új lakások, lakóingatlanok értékesítésének adómértéke

2021-ben jelentős változások várhatóak az új lakóingatlanok értékesítésével kapcsolatban. Az áfa mértéke ugyanis 5%-ra csökken, ami komoly előnyt jelent a vásárlók számára.

Az áfa, vagyis az általános forgalmi adó az új lakások értékesítésekor alkalmazott adókulcs. Az eddigi 27%-os áfa helyett 2021-ben már csak 5%-ot kell fizetni az új lakóingatlanok vételárának. Ez jelentős megtakarítást jelent a vásárlók számára, hiszen az áfa csökkentése által az ingatlanok ára is kedvezőbbé válik.

Az új lakások esetében fontos szempont a hasznos alapterület is. A hasznos alapterület a lakás olyan területe, amely valóban használható, tehát nem tartalmazza a falak vastagságát, közlekedőket vagy egyéb nem-lakóterületeket. Az új lakások esetében a hasznos alapterületre vonatkozó adatokat mindig feltüntetik az értékesítési anyagokban, így a vásárlók pontosan tudhatják, milyen méretű lakást vásárolnak.

Az új lakóingatlanok értékesítésének időpontja is fontos szerepet játszik a vásárlók számára. Az értékesítés időpontjában meghatározott áfa mértéke érvényes az adott időszakra, tehát ha valaki 2021-ben vásárol új lakást, akkor a 5%-os áfa vonatkozik rá. Ezért érdemes odafigyelni az értékesítés időpontjára, hogy kihasználhassuk az alacsonyabb adókulcs előnyeit.

Összességében elmondható, hogy 2021-ben az új lakóingatlanok értékesítése során jelentős megtakarítás érhető el az áfa csökkentése révén. Emellett a hasznos alapterület és az értékesítés időpontja is fontos szempontok a vásárlók számára. Érdemes tehát alaposan tájékozódni és kihasználni ezeket az előnyöket, ha új lakás vásárlásán gondolkodunk.