A NAV a megemelt minimálbérről és a garantált bérminimumról

A NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) számos kérdéssel és válasszal foglalkozik a minimálbér és a bérminimum témájában, különösen az újévi változásokkal kapcsolatban. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan határozzák meg az összegeket és milyen szabályok vonatkoznak rájuk.

A minimálbér és a bérminimum olyan fogalmak, amelyek a munkavállalók alapvető jövedelmét határozzák meg. A minimálbér az a legkisebb összeg, amelyet egy munkáltató törvényesen fizethet egy alkalmazottnak, míg a bérminimum az a legalacsonyabb összeg, amelyet a törvény előír egy adott munkakörben dolgozó személynek.

2021-ben a minimálbér összege Magyarországon bruttó 167 400 forint havonta, míg a bérminimum bruttó 219 000 forint havonta. Fontos megjegyezni, hogy ezek az összegek évente változhatnak, így érdemes időről időre tájékozódni a legfrissebb adatokról.

Az alkalmazhatóság kérdése is fontos szempont a minimálbér és a bérminimum esetében. A NAV honlapján megtalálható információk szerint a minimálbér és a bérminimum minden munkavállalóra vonatkozik, aki munkaviszonyban áll. Ez magában foglalja a teljes munkaidőben, részmunkaidőben vagy akár alkalmi munkában foglalkoztatott személyeket is. Az alkalmazottaknak joguk van a minimálbér vagy a bérminimum összegének megfelelő jövedelemre.

A NAV honlapján további hasznos információkat találhatunk az adózással és a bérekkel kapcsolatban. Például, hogyan kell kiszámítani a minimálbérre vagy a bérminimumra vonatkozó adókat és járulékokat, vagy hogyan kell bejelenteni a munkavállalókat a NAV-nál.

Összességében elmondható, hogy a NAV által nyújtott információk segítenek eligazodni a minimálbér és a bérminimum témakörében. A kérdésekre válaszokat adnak, és részletes útmutatást nyújtanak a minimálbér és a bérminimum összegének alkalmazásával kapcsolatban.