2021. január 1-jén változott az EKÁER-szabályozás

Az EKÁER (Elektronikus Közúti Áruforgás Ellenőrző Rendszer) egy olyan elektronikus nyilvántartási rendszer Magyarországon, amely a közúti áruforgalom ellenőrzését és nyomon követését szolgálja. Az EKÁER rendszer célja, hogy elősegítse az adócsalások és a feketegazdaság visszaszorítását, valamint biztosítsa az áruk nyomon követhetőségét és az adók megfelelő beszedését.

2021-ben jelentős szabályváltozások léptek életbe az EKÁER rendszerben. Az új szabályok értelmében több területen szigorodtak a kötelezettségek és a szankciók. Az egyik legfontosabb változás a 51/2014. (XII. 31.) kormányrendelet módosítása volt, amely az EKÁER rendszerben résztvevők kötelezettségeit és felelősségét rögzíti.

Az új szabályok szerint az áru tulajdonosának vagy megbízottjának kötelessége az EKÁER rendszerben regisztrálni az árucikkeket, és minden fuvarozás előtt bejelentést tenni a rendszerben. A bejelentésnek pontosan meg kell felelnie az előírt adatoknak, például a szállítás kezdő- és végpontjának, az áru leírásának és mennyiségének.

A szankció változások értelmében a rendszerben való hiányos vagy hibás bejelentés súlyos pénzbírságot vonhat maga után. Az összeg mértéke az elmulasztás súlyosságától függ, és akár több millió forint is lehet. Emellett az EKÁER rendszerben való visszaélés vagy szándékos megtévesztés esetén akár büntetőjogi felelősségre is vonható a szabályszegő.

Az új szabályok és szankció változások célja az áruk nyomon követhetőségének javítása és az adócsalások visszaszorítása. A hatékonyabb ellenőrzés és a szigorúbb szankciók remélhetőleg hozzájárulnak a tisztességes gazdasági verseny kialakításához és a jogkövető vállalkozások támogatásához.

Fontos kiemelni, hogy az EKÁER rendszerben résztvevő vállalkozásoknak folyamatosan figyelniük kell az aktuális szabályokat és változásokat, valamint gondoskodniuk kell a pontos és időben történő bejelentésekről. Az EKÁER rendszerben való részvétel és az előírások betartása elengedhetetlen az adózási kötelezettségek teljesítéséhez és a tisztességes üzleti tevékenység fenntartásához.