2020. évi személyi jövedelemadó bevallás

2020-ban a magyar adózóknak május 20-ig kell benyújtaniuk a személyi jövedelemadó (szja) bevallásukat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ez idő alatt várja az adózók beérkező dokumentumait, hogy azokat ellenőrizhesse és feldolgozhassa.

A személyi jövedelemadó bevallás az adózók által fizetendő adó összegének meghatározására szolgál. Az adózóknak be kell számolniuk az előző évben szerzett jövedelmükről, az elszámolható kedvezményekről és a már kifizetett adókról. A bevallás benyújtása kötelező minden olyan adózónak, akinek jövedelme van, és a személyi jövedelemadót nem a munkáltatója vonja le automatikusan a fizetésből.

A NAV minden évben részletes tájékoztatást nyújt az adózóknak a személyi jövedelemadó bevallással kapcsolatos teendőkről. Ennek során felhívják a figyelmet a határidőkre, az adózók jogosultságaira és az elszámolható kedvezményekre. Az adóhatóság online felületén lehetőség van az adóbevallás elektronikus kitöltésére és benyújtására is.

Az 1+1% az adózók számára egy további lehetőséget jelent az adózás során. Az adózók 1%-át felajánlhatják egy, általuk kiválasztott civil szervezetnek, illetve egyháznak. Ezzel támogathatják a közhasznú tevékenységet végző szervezetek munkáját. Az adóbevallás során a megfelelő adatok megadásával az adózók egyszerűen felajánlhatják az 1%-ot, amelyet a NAV az adózó által megjelölt szervezetnek utal át.

A személyi jövedelemadó bevallás és az 1+1% felajánlás lehetőségei fontos részét képezik az adózók éves adózási teendőinek. Az időben történő bevallás és az 1% felajánlása segít az adózóknak abban, hogy törvényesen és hatékonyan rendezzék adózási ügyeiket, valamint hozzájáruljanak a társadalom közös céljainak megvalósításához.