A távmunkavégzés szabályváltozásai

A távmunka és az atipikus foglalkoztatás az utóbbi években jelentős népszerűséget és elterjedést tapasztalt a munkaerőpiacon. A koronavírus-járvány hatására tovább erősödött ez a trend, hiszen a távmunka lehetőséget ad a munkavállalóknak arra, hogy otthonról végezzék munkájukat, csökkentve ezzel a fertőzésveszélyt és a munkahelyre való utazással járó költségeket.

Az atipikus foglalkoztatás olyan munkavégzési formákat jelent, amelyek nem kötődnek szigorúan a hagyományos munkaidőhöz és munkahelyhez. Ide tartozik például a részmunkaidős foglalkoztatás, a projekt alapú munkavégzés vagy éppen a távmunka. Az atipikus foglalkoztatás egyre elterjedtebbé válik, mivel a munkaadók rugalmasabb munkavégzést és költségcsökkentést érhetnek el vele, míg a munkavállalók nagyobb munka-magánélet egyensúlyt érhetnek el.

A 487/2020-as kormányrendelet az atipikus foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat határozza meg. Ebben a rendeletben szerepelnek a távmunkával kapcsolatos előírások, például a munkavállalók tájékoztatási kötelezettségei, a munkahelyi eszközök biztosítása, valamint a munkaidő és a pihenőidő szabályai.

Az MNB 12/2020-as ajánlása az adómentes távmunkával kapcsolatos változásokat tartalmazza. Ennek értelmében az adómentes távmunka keretében a munkáltatók bizonyos esetekben átalányt fizethetnek a munkavállalóknak, amelyet nem kell adóznia. Ez a változás elősegíti a távmunka elterjedését és a munkavállalók anyagi terheit is csökkenti.

Az átalány az adómentes távmunkában egy fix összeg, amelyet a munkáltató fizet a munkavállalónak a távmunka során felmerülő költségek fedezésére. Ez lehet például az otthoni irodai berendezés, az internet vagy a telefonköltségek. Az átalány összegét a munkáltató és a munkavállaló előre megállapítja, és ez a költség az adózás szempontjából nem minősül jövedelemnek.

A távmunka és az atipikus foglalkoztatás egyre nagyobb jelentőséggel bír a munkaerőpiacon. A 487/2020-as kormányrendelet és az MNB 12/2020-as ajánlása segítséget nyújtanak a szabályok és változások megértésében, valamint az adómentes átalány lehetősége elősegíti a munkavállalók anyagi terheit. A tájékoztatási kötelezettség pedig biztosítja, hogy mind a munkáltatók, mind a munkavállalók tisztában legyenek a távmunka szabályaival és előnyeivel.