2021-ben egy magánszemély csak egy jogviszonyában lehet kisadózó (KATÁ-s)

A NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) és a KATA (Kisadózó vállalkozások tételes adója) fogalmak a magyar adórendszer fontos elemei. A KATA egy adózási forma, amely lehetőséget nyújt a kisvállalkozásoknak egyszerűsített adózási rendszerben működni. Az adózók a KATA keretében egy egységes tételes adót fizetnek, amely magában foglalja az adókötelezettségeket, így nem kell külön-külön számolni és befizetni a társadalombiztosítási járulékot és az egészségügyi hozzájárulást.

Az adózási jogviszony a vállalkozó és az adóhatóság közötti kapcsolatot jelenti. Az adózók jogviszonya az adóhatósággal az adózás szabályait, kötelezettségeit és jogait határozza meg. A KATA esetében az adózók jogviszonya a NAV-val áll fenn, amely felelős az adók beszedéséért, az adóbevallások ellenőrzéséért és az adózók tájékoztatásáért.

2021-ben jelentős változások várhatók a KATA rendszerében. A magyar kormány tervei szerint a KATA jogviszonya megszűnik, és helyette egy új adózási forma, az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) lép életbe. Az EVA lehetőséget fog nyújtani a kisvállalkozásoknak az adóterhek további csökkentésére és az adminisztráció egyszerűsítésére.

Az új adózási forma bevezetésével a vállalkozóknak újra kell gondolniuk adózási stratégiájukat és át kell alakítaniuk jogviszonyukat a NAV-val. Az EVA rendszerében az adózók a bevételeik után egy egységes adót fizetnek, amely magában foglalja az adókötelezettségeket és a társadalombiztosítási járulékot. Az EVA keretében az adózók továbbra is kedvező adózási feltételeket élveznek, azonban az új rendszer részletei még kidolgozás alatt állnak.

Az adózási változások mindig kihívást jelentenek a vállalkozások számára, de az új adózási forma bevezetése lehetőséget ad a kisvállalkozások számára az adóterhek csökkentésére és az adminisztráció egyszerűsítésére. A kisvállalkozásoknak érdemes figyelemmel kísérniük a változásokat, és szükség esetén konzultálniuk adótanácsadóval vagy a NAV-val, hogy megfelelően alkalmazhassák az új adózási szabályokat.