Társas vállalkozó vagy alkalmazott? Ezt kell mérlegelni személyes közreműködéskor.

A vállalkozások számos formában működhetnek, és a jogviszonyuk is különböző lehet a vállalkozók és a vállalkozás között. Két gyakran használt forma az egyéni vállalkozás és a társas vállalkozás.

Az egyéni vállalkozás az a forma, amikor egyetlen vállalkozó indítja el és működteti a saját vállalkozását. Ebben az esetben a vállalkozó maga felel minden jogi, pénzügyi és adóügyi kötelezettségért. Az egyéni vállalkozás könnyen és gyorsan létrehozható, kevés adminisztrációval jár, és a vállalkozó teljes mértékben irányítja a vállalkozást.

A társas vállalkozás viszont olyan forma, amikor két vagy több vállalkozó közösen indítja el és működteti a vállalkozást. Ebben az esetben a vállalkozók között megállapodás születik a jogviszonyról, a felelősségről és a nyereségmegosztásról. A társas vállalkozások között népszerű formák a korlátolt felelősségű társaság (Kft) és a betéti társaság (Bt).

A Kft egy olyan társas vállalkozás, ahol a tagok felelőssége a befektetett tőkéjükre korlátozódik. Ez azt jelenti, hogy a tagok nem vállalnak személyes felelősséget a vállalkozás adósságaiért. A Kft-nek saját jogi személyisége van, így önállóan rendelkezik vagyontárgyakkal, kötelezettségekkel és jogokkal.

A Bt egy olyan társas vállalkozás, ahol a tagok korlátlanul és egyetemlegesen felelnek a vállalkozás adósságaiért. Ez azt jelenti, hogy a tagok személyes vagyonukkal is felelnek a vállalkozás adósságaiért. A Bt-nek nincs saját jogi személyisége, így a tagok maguk a vállalkozás.

Az egyszerűsített vállalkozói adózás (ev) egy adózási forma, amely lehetőséget nyújt az egyéni vállalkozók számára az adózási terhek csökkentésére és az adminisztráció egyszerűsítésére. Az ev alapján az egyéni vállalkozók egységes adót fizetnek a bevételük után, és nincs szükségük áfa nyilvántartásra.

Összességében tehát számos vállalkozási forma létezik, amelyek közül a vállalkozóknak választaniuk kell a saját céljaik és igényeik alapján. Az egyéni vállalkozás és a társas vállalkozás közötti választás, valamint a Kft, Bt és ev használata mind a vállalkozók jogviszonyát és felelősségét befolyásolja.