Kata szigorítás: nyolc százaléknyi sumákoló miatt bűnhődik a többség

A 2021-es évben Magyarországon bevezetésre került a büntetőadó rendszere, amelynek célja a gazdasági bűncselekmények visszaszorítása és az állam bevételi forrásainak növelése. A büntetőadó rendszere alapján azok a vállalkozások, akik bűncselekményt követtek el, vagy akik közvetlenül vagy közvetve érintettek voltak a bűncselekményben, kötelesek fizetni a büntetőadót.

Egy ilyen esetben a vállalkozásoknak nem csak a bírságra kell számítaniuk, hanem a büntetőadóra is, amely jelentős anyagi terhet ró rájuk. A büntetőadó összege a bűncselekmény jellegétől és súlyosságától függ, és a bírság mellett további költségeket jelent a vállalkozások számára.

Minke Károly, a Minke Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a büntetőadó bevezetése komoly kihívást jelentett számukra. A vállalkozásukat ugyanis érintette egy gazdasági bűncselekmény, amely miatt jelentős összeget kellett fizetniük büntetőadó címén. A Minke Kft. azonban megtette a szükséges intézkedéseket a jogsértés megszüntetése és a további hasonló esetek elkerülése érdekében.

Kata, a Minke Kft. pénzügyi vezetője hozzátette, hogy a büntetőadó bevezetése miatt jelentősen megváltozott a vállalkozások adózási stratégiája. Fontos lett az adózási kockázatok felmérése és minimalizálása, valamint a szigorúbb belső ellenőrzési és dokumentációs rendszerek bevezetése. A vállalkozásoknak folyamatosan figyelniük kell a jogszabályi változásokat és az adóhatóság tájékoztatását, hogy elkerüljék a büntetőadó fizetését.

A 2021-es évben a büntetőadó bevezetése jelentős változást hozott a vállalkozások életében. A gazdasági bűncselekmények visszaszorítása és az állam bevételi forrásainak növelése érdekében a büntetőadó rendszere hatékony eszköz lehet. Azonban a vállalkozásoknak fokozottan kell figyelniük az adózási és jogszabályi követelményekre, hogy elkerüljék a büntetőadó fizetését és az esetleges bírságokat.