Kötelező biztosítás: sokba kerül a nemfizetés a gépjármű-tulajdonosoknak

A KGFB (kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás) Magyarországon minden gépjármű tulajdonos számára kötelező biztosítás. Az MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) az ágazatot képviselő szervezet, amely a biztosítók érdekeit képviseli és koordinálja a KGFB rendszerét.

A KGFB biztosítás lényege, hogy a gépjármű tulajdonos a biztosítótól kártérítést kap, ha járművével okoz kárt másoknak. Ez a biztosítás védi mind a gépjármű tulajdonos, mind pedig az általa okozott károsult érdekeit.

A KGFB biztosítás díját évente kell befizetni, és a díj mértéke a gépjármű tulajdonos járművének adataitól függ. A díjfizetés határideje minden év január 31-e. A biztosítók általában különböző fizetési lehetőségeket kínálnak, például egyszeri, féléves vagy negyedéves díjfizetési lehetőséget.

Fontos kiemelni, hogy a KGFB biztosítás díjfizetése kötelező, és aki nem fizeti meg a díjat, az jogszabályba ütköző cselekedetet hajt végre. A nem fizetés következményei közé tartozhat a biztosítás megszüntetése, a biztosítás nélküli közlekedés miatt kirótt bírság, valamint a további követelések esetén a károsultak által okozott kár megtérítése.

A KGFB biztosítás díjfizetésének elmulasztása komoly pénzügyi és jogi következményekkel járhat, ezért fontos, hogy minden gépjármű tulajdonos gondoskodjon a díj időben történő befizetéséről. A KGFB biztosítás védelmet nyújt mind az autótulajdonos, mind pedig a közlekedésben részt vevők számára, így fontos, hogy mindenki eleget tegyen a fizetési kötelezettségének.