MNB közlemény a törlesztési moratóriumról

Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) közleményt adott ki a bankok számára a moratóriummal kapcsolatban. A moratórium egy olyan intézkedés, amely lehetővé teszi a hitelfelvevők számára, hogy ideiglenesen felfüggesszék hitelük törlesztését, anélkül hogy a bankok szankciókat alkalmaznának rájuk.

Az MNB közleményében hangsúlyozza, hogy a moratórium célja a pénzügyi stabilitás megőrzése és a gazdaság támogatása a járványhelyzetben. Az intézményeknek felhívja a figyelmüket arra, hogy a moratóriumot minden hitelkategóriára ki kell terjeszteniük, beleértve a vállalati, lakossági és agrárhiteleket is.

A bankoknak a közleményben felhívják a figyelmüket, hogy a moratórium alatt nem szabad kamatot vagy díjat felszámítaniuk a felfüggesztett hitelösszegre. Emellett a bankoknak lehetőséget kell biztosítaniuk a hitelfelvevőknek, hogy a moratórium alatt is törleszthessék hitelüket, ha úgy kívánják.

Az MNB kiemeli, hogy a moratórium nem jelenti azt, hogy a hitelfelvevők mentesülnek a törlesztés alól. A felfüggesztett időszak alatt a törlesztési kötelezettségek csak elhalasztásra kerülnek, és a hitelfelvevőknek a moratórium lejárta után is meg kell fizetniük ezeket.

Az intézményeknek a közleményben felhívják a figyelmüket, hogy a moratórium alatt folytassák a hitelminőségük megfelelő kezelését és a kockázatkezelési eljárásokat. Az MNB továbbra is figyelemmel kíséri a bankok tevékenységét és rendelkezésre áll, hogy szükség esetén további intézkedéseket tegyen a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében.

A moratórium bevezetése és az MNB közleménye segít abban, hogy a bankok és a hitelfelvevők egyaránt megfelelően kezeljék a járványhelyzet okozta gazdasági nehézségeket. Az intézmények felelős és együttműködő hozzáállása kulcsfontosságú a gazdaság újraindításában és a pénzügyi stabilitás fenntartásában.