A szociális hozzájárulási adó szabályváltozásai 2020. július 1-től

A szochó rövidítés a Szociális Hozzájárulási Adóra utal, amely Magyarországon egy adófajta. A Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) pedig a Munka Törvénykönyvéről szóló törvényt jelöli. A 140/2020. kormányrendelet pedig egy kormányzati rendelet, míg a 2018. évi LII. törvény a Munkavédelemről szóló törvényt takarja.

A szochó, vagyis a Szociális Hozzájárulási Adó, az a munkáltatói adó, amelyet a munkáltató fizet a munkavállalók után. Ez az adó azért van, hogy a munkavállalók szociális ellátásai, például a nyugdíj, egészségügyi ellátás vagy a munkanélküli segély finanszírozható legyen. A szochó mértéke Magyarországon a bruttó bér 17,5%-a.

A Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) a Munka Törvénykönyvéről szóló törvény, amely szabályozza a munkavállalók és munkáltatók jogait és kötelezettségeit Magyarországon. Ez a törvény tartalmazza például a munkaidőre, a szabadságra, a munkaszerződésre és a munkavállalók védelmére vonatkozó szabályokat.

A 140/2020. kormányrendelet egy kormányzati rendelet, amely kiegészíti vagy módosítja a törvényeket. Ez a rendelet lehet például az adózással, a munkaerőpiaccal vagy a gazdasági szabályozással kapcsolatos. Fontos, hogy a kormányrendeletek kötelező érvényűek.

A 2018. évi LII. törvény a Munkavédelemről szóló törvény, amely a munkavállalók egészségének és biztonságának védelmét szabályozza. Ez a törvény előírja például a munkahelyi balesetek megelőzését, a munkavédelmi oktatást, a munkahelyi kockázatértékelést és a munkavédelmi ellenőrzéseket. Célja, hogy biztosítsa a munkavállalók fizikai és mentális egészségét a munkahelyükön.