Még nem hatályos, de máris módosítják az új társadalombiztosítási törvényt

A társadalombiztosítás és a járulékalap fogalmai szorosan összefüggnek a magyar jogrendszerben. A társadalombiztosítás egy olyan rendszer, amely a lakosság szociális biztonságát és egészségügyi ellátását biztosítja. Ennek keretében a munkavállalók járulékot fizetnek, amelyet a járulékalap alapján határoznak meg.

A járulékalap a munkavállalók jövedelmének egy meghatározott része, amely után a járulékot kell fizetni. Ez a jövedelem lehet például a bér, a fizetés vagy más juttatások. A járulékalap mértékét a törvény szabályozza.

A járulékkötelezettség az a kötelezettség, amely a munkavállalókat terheli a járulék befizetésére. Ez a járulék összege a járulékalap alapján kerül meghatározásra. A járulékkötelezettség teljesítése a munkáltató és a munkavállaló közös felelőssége.

Az 2019. évi CXXII. törvény a társadalombiztosítással és a járulékalappal kapcsolatos szabályokat tartalmazza. Ez a törvény határozza meg többek között a járulékkötelezettséget, a járulékalap mértékét és a járulékfizetési kötelezettséget. Az ilyen törvények célja a társadalombiztosítási rendszer fenntartása és a lakosság szociális biztonságának biztosítása.