Érdemes ellenőrizni az adófolyószámlát minden KATÁ-snak

A KIATA (Kisvállalati Adómentes Tevékenység Alapja) egy olyan adózási forma, amelyet a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) vezet be és felügyel. A KIATA lehetőséget ad a kisvállalkozásoknak arra, hogy adómentesen végezhessék tevékenységüket, amennyiben a megfelelő feltételeknek megfelelnek.

A KIATA rendszerben az adózók a tevékenységük után fizetendő adót a jövedelem 50%-ának meghatározásával számolják ki. Ez azt jelenti, hogy az adózók csak a nettó jövedelmük felére kell, hogy adót fizessenek. Az adómentesség azonban nem vonatkozik az általános forgalmi adóra (ÁFA) és a társasági adóra.

Az adózók számára a KIATA rendszerben jelentős kedvezmények is elérhetőek. A 47/2020. kormányrendelet alapján az adózók jogosultak lehetnek a KIATA kedvezményekre, amelyek a következőket tartalmazzák:

1. Jóváírás: Az adózók jogosultak lehetnek a KIATA jóváírásra, amely lehetővé teszi számukra, hogy az adófizetési kötelezettségüket csökkentsék vagy akár elengedjék. A jóváírás összege az adózó által befizetett adó összegétől függ, és a NAV határozza meg.

2. Kedvezmények: Az adózók a KIATA rendszerben további kedvezményekre jogosultak lehetnek. Ezek a kedvezmények különböző formában jelenhetnek meg, például adókedvezmények, adómentességek vagy adóelengedések formájában.

Fontos megjegyezni, hogy a KIATA rendszerben való részvételhez az adózóknak meg kell felelniük bizonyos feltételeknek. Ezek a feltételek részletesen meghatározva vannak a 47/2020. kormányrendeletben, amely pontosan meghatározza az adózók jogosultságait és kötelezettségeit a KIATA rendszerben.

A KIATA és a hozzá kapcsolódó kedvezmények lehetőséget nyújtanak a kisvállalkozások számára, hogy csökkentsék adóterheiket és növeljék versenyképességüket. A NAV által felügyelt KIATA rendszer segítséget nyújt az adózóknak az adózási kötelezettségeik kezelésében és az adóterhek csökkentésében.