Kormány tájékoztató 2020.04.16.

A kormányzat számos intézkedést hozott az elmúlt években a gazdaság digitalizációja és a közigazgatás modernizálása érdekében. Ezen intézkedések közé tartozik többek között a szép kártya és az online kassza rendszer bevezetése.

A szép kártya egy elektronikus fizetési eszköz, amelyet a munkáltatók biztosítanak dolgozóik számára. A kártyára feltöltött összeg a dolgozók szabadon használhatják különböző szolgáltatások, például étkezési-, ajándék- vagy kultúrautalványok vásárlására. Ez a rendszer előnyös mind a munkáltatóknak, mind a dolgozóknak, hiszen adózási és adminisztrációs könnyítést jelent.

Az online kassza rendszer pedig a kereskedelmi és vendéglátóipari szektorban működik. A kormányzat célja az volt, hogy a készpénzes tranzakciók arányát csökkentse, és ezzel elősegítse a feketegazdaság visszaszorítását. Az online kassza rendszerben a vállalkozásoknak minden tranzakciót elektronikusan kell rögzíteniük, így nyomon követhetővé válnak a bevételeik. Ezáltal a kormányzat hatékonyabban tudja ellenőrizni a vállalkozások adófizetését, és a bevételek növekedésével a közösség számára is több forrás áll rendelkezésre közös célok eléréséhez.

Az online kassza rendszer bevezetése azonban sok vállalkozás számára jelentett kihívást, hiszen új technológiákat kellett bevezetniük, és a folyamatokat átalakítaniuk. A kormányzat azonban támogatást nyújtott a vállalkozásoknak a rendszer bevezetéséhez, például adókedvezményeket biztosított az online kassza beruházásokhoz.

A szochó, vagyis a szociális hozzájárulási adó a munkáltatók által fizetendő adó, amelyet a munkabérek után kell megfizetni. Ez az adó az állam számára fontos bevételi forrás, amelyből a társadalombiztosítási rendszer fenntartását finanszírozzák. A szochó összege a munkabér alapján kerül meghatározásra, és a kormányzat rendszeresen felülvizsgálja az adókulcsokat és a szabályokat a gazdasági és társadalmi változásoknak megfelelően.

A kormányzat folyamatosan dolgozik azon, hogy a közigazgatás hatékonyabbá és modernebbé váljon. Az új technológiák bevezetése, mint például a szép kártya és az online kassza rendszer, segíti a gazdaság digitalizációját és a feketegazdaság visszaszorítását. A szochó adó pedig az állam számára fontos bevételi forrás, amelyből a társadalombiztosítási rendszer fenntartása történik.