Köztehermentesség, -kedvezmény 2020. március-júniusra: bővült a kör

Az 97/2020. kormányrendelet jelentős változásokat hozott a vállalkozók számára. Az új szabályozás köztehermentességet és kedvezményeket biztosít a vállalkozásoknak, különös tekintettel a KATA (Kisadózó Vállalkozások tételes adója) rendszerre.

A KATA rendszer egy egyszerűsített adózási forma, amely lehetővé teszi a vállalkozók számára, hogy fix összegű adót fizessenek, függetlenül a bevételüktől. Az új kormányrendelet további kedvezményeket vezetett be a KATA-s vállalkozók számára, például a társadalombiztosítási járulék csökkentését.

A NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) az új rendelet értelmében könnyebbé teszi a vállalkozók számára a bejelentkezést és az adózással kapcsolatos adminisztrációt. Az online felületen könnyedén elvégezhetők az adózással kapcsolatos teendők, és az adóbevallások is egyszerűbben és gyorsabban elintézhetők.

A kormányrendelet a tevékenységi köröket is érinti. A TEÁOR (Tevékenységek Egyértelmű Azonosítója Országos Rendszer) és a TESZOR (Tevékenységi Számok Országos Rendszere) segítségével a vállalkozók könnyedén megtalálhatják a számukra megfelelő tevékenységi kódot. Ezáltal pontosan meghatározhatják, hogy milyen tevékenységi körben szeretnének tevékenykedni, és ennek megfelelően választhatják ki az adózási formát is.

Az 97/2020. kormányrendelet tehát számos előnyt nyújt a vállalkozóknak. A köztehermentesség és a kedvezmények lehetővé teszik, hogy könnyebben és hatékonyabban működjenek a vállalkozások. A KATA rendszer, a NAV online felülete és a pontosan meghatározott tevékenységi körök mind hozzájárulnak a vállalkozók sikeréhez és növekedéséhez.