A kötelező visszaváltási rendszer elindult: elkezdődött az időszámítás

A termékdíj és regisztráció fontossága a csekély mennyiségű kibocsátók esetében

A termékdíj és visszaváltási díj olyan intézkedések, melyek segítségével a gyártók és cégek felelősséget vállalnak a termékeik környezeti hatásaiért. A kötelező visszaváltási rendszer, vagy más néven Deposit Refund System (DRS) egy olyan megoldás, melynek segítségével az üveg és italosdobozok visszaváltásával csökkenthető a hulladék mennyisége és növelhető a termék újrahasznosítása.

Az epr, vagyis a kiterjesztett felelősség elve alapján a gyártók és cégeknek kötelező regisztrálniuk kell a termékeiket a visszaváltási rendszerben, és fizetniük kell a termékdíjat. Ezáltal ösztönzik a termékek fenntarthatóbb gyártását és a hulladék csökkentését.

A 2024-es változásokra való felkészülés során a MOHU (Magyar Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség) fontos szerepet játszik a DRS bevezetésében és működtetésében. A cégvilág-rss-en keresztül pedig a vállalatok és gyártók naprakész információkat kaphatnak a változásokról és az új szabályozásokról.

Összességében a termékdíj, regisztráció és kötelező visszaváltási rendszer segítségével a cégek és gyártók felelősséget vállalhatnak a környezetvédelemért, és hozzájárulhatnak a fenntartható jövő kialakításához.