Lehet-e kártérítést követelni, ha jogellenesen zártak ki a közbeszerzési eljárásból?

A közbeszerzési eljárás során gyakran előfordulhat, hogy valamelyik fél kárt szenved. Ilyen esetekben lehetőség van kártérítés igénylésére, amennyiben a károsult félnek sikerül bizonyítania, hogy a kár a közbeszerzési eljárás során keletkezett.

Az Európai Unió Bírósága fontos szerepet játszik a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos jogviták rendezésében. Ha valamelyik fél nem ért egyet a közbeszerzési eljárás eredményével, akkor fordulhat az Európai Unió Bíróságához, amely döntést hoz a vitás kérdésben.

A külföldi szereplők részvételével zajló közbeszerzési eljárások esetében külön figyelmet kell fordítani a jogszabályok betartására. Az Európai Unió Bírósága is fontos szerepet játszik ebben, hiszen az uniós jogszabályoknak megfelelően kell lefolytatni a közbeszerzési eljárásokat, függetlenül attól, hogy a résztvevők hazai vagy külföldi szereplők. A külföld-rss résztvevőknek is lehetőségük van kártérítés igénylésére, ha a közbeszerzési eljárás során valamilyen jogszabályi sérelem éri őket.