A kibercsalók új módszerrel támadnak: hamis banki ügyintézőként próbálnak telefonon megcsalni embereket, az MNB telefonszámait is klónozzák

Az MNB figyelmeztet a telefonos csalókra!

Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) felhívja a figyelmet arra, hogy egyre több esetben fordulnak elő telefonos csalások banki ügyintézés témakörében. A csalók általában olyan telefonszámokról hívják az embereket, amelyek látszólag hivatalosak vagy banki szolgáltatókhoz tartoznak. Az áldozatokat arra próbálják rávenni, hogy adják meg személyes banki információikat, mint például bankkártya szám, PIN kód vagy internetbanki belépési adatok.

Az MNB tanácsa, hogy soha ne adjuk meg az ilyen információkat ismeretleneknek telefonon, és mindig győződjünk meg arról, hogy valóban az illetékes bank munkatársával beszélünk. A banki ügyintézés mindig biztonságos körülmények között történjen, lehetőleg személyesen az ügyfélszolgálati irodában.

Emellett az MNB folyamatosan figyelmezteti az embereket a baleset-bűnügy-rss híreire is, hogy elővigyázatosak legyenek az online információk terjesztésével kapcsolatban. A klónozás és az adatlopás ma már sajnos mindennapos probléma, ezért fontos, hogy óvatosak legyünk az internetes tevékenységeink során.

Az MNB arra buzdít mindenkit, hogy legyenek körültekintőek és ne essenek áldozatul a csalóknak. A biztonságos banki ügyintézés és az online védelem mindannyiunk felelőssége, és csak így tudjuk megvédeni magunkat a pénzügyi csalásoktól és adatlopásoktól.