Ha valaki nem jelenti be az importált terméket, akkor akár a termék értékének 40 százalékáig terjedő bírság is kiszabható.

2024-es változások a mezőgazdasági termékek importjában

A Nébih legfrissebb bejelentése szerint 2024-től szigorúbb szabályok lépnek érvénybe a mezőgazdasági termékek behozatalával kapcsolatban. Az importőröknek részletesen be kell jelenteniük az importált termékek mennyiségét, eredetét és minőségét a hatóságoknak, valamint előre be kell fizetniük egy biztosítékot a bírságok kifizetésére.

Az új rendelkezések értelmében a Magyar Közlönyben közzétett gazdaság-rss szerint a bírságok összege jelentősen emelkedik, ha valaki nem tartja be az előírásokat. A Nébih célja a hazai mezőgazdasági termelők védelme és a minőségi termékek biztosítása, ezért szigorú ellenőrzéseket fognak végrehajtani az importált áruk minőségének és eredetének megfelelősége tekintetében.

Az új szabályok célja, hogy növeljék a hazai mezőgazdasági termékek versenyképességét a külföldi importtal szemben, valamint biztosítsák a fogyasztók egészségét és biztonságát. Fontos, hogy az importőrök időben tájékozódjanak a változásokról, és felkészüljenek az új előírások betartására, hogy elkerüljék a bírságokat és egyéb szankciókat.