Az Alaptörvény szerint kötelező a fafajcsere az idegenhonos fák kitermelése után a erdőkben

Az alkotmánybíróság fontos szerepet játszik abban, hogy védelmezze az alaptörvényben foglalt jogokat és értékeket. Az alkotmánybíróság feladata, hogy érvényesítse az alkotmányosságot és megakadályozza az alaptörvény-ellenes intézkedések elfogadását.

Egy aktuális esetben egy tűzifa kereskedő pert indított az állam ellen, mivel úgy érzi, hogy az általa fizetett adók és illetékek alaptörvény-ellenesek. Az alkotmánybíróság most dönteni fog arról, hogy valóban sérti-e az alaptörvényt az adórendszer, amely a tűzifa kereskedőket hátrányosan érinti.

Ez az ügy nagy visszhangot keltett a gazdasági körökben is, hiszen sok vállalkozó aggódik amiatt, hogy az állam túlzottan szigorú szabályokat vezet be, amelyek akadályozzák a gazdasági növekedést. A gazdaság szempontjából fontos, hogy az alkotmánybíróság helyesen és igazságosan döntsön az ügyben, és megvédje az alkotmányos alapelveket. A gazdaság stabilitása és fejlődése ugyanis alapvető fontosságú a társadalom jólétének és biztonságának megőrzése szempontjából.