A kormány 2023-ban jelentős költségvetési hiányt mutatott fel

A költségvetési hiány az államháztartás egyik legfontosabb mutatója, amely befolyásolja az adóbevételek alakulását és az állam gazdasági helyzetét. Az államháztartásban a bevételek és kiadások közötti különbség jelenti a költségvetési hiányt. Ha az adóbevételek kevesebbek, mint a kiadások, akkor a költségvetési hiány nő, ami hosszú távon negatív hatással lehet az állam pénzügyi stabilitására.

Az adóbevételek nagy részét a belföldi gazdaságból származó jövedelmekből származnak. Az adóbevételek fontos részét képezik az államháztartás bevételeinek, amelyekből az állam finanszírozza a közszolgáltatásokat és a költségvetési kiadásokat.

Az államháztartásban a belföld-rss (belföldi bruttó személyi jövedelem) az egyik legfontosabb mutató, amely hatással van az adóbevételekre és a költségvetési hiányra. A belföld-rss növekedése pozitív hatással van az adóbevételekre, mivel nő a jövedelemadó bevétel, és csökken a szociális kiadásokra fordított összeg. Ezáltal a költségvetési hiány is csökkenhet, és javulhat az állam pénzügyi helyzete. Az államháztartásban tehát fontos figyelembe venni a belföld-rss alakulását és hatását az adóbevételekre és a költségvetési hiányra.