A szarvasmarha-, juh- és kecsketartóknak új adategyeztetési kötelezettsége van

A szarvasmarha, juh és kecske tenyésztőknek fontos határidő közeleg az adategyeztetés terén. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által előírt adategyeztetési kötelezettség 2024-es változásokat hozhat az állattenyésztők számára.

Az adategyeztetés során a tenyésztőknek össze kell hangolniuk az állataik adatait az ENAR rendszerrel, amely a tenyésztők és a hatóságok közötti kommunikációt segíti. Az adategyeztetési kötelezettség betartása elengedhetetlen a TIR rendszerben való részvételhez, amely lehetővé teszi az állatok biztonságos és ellenőrzött szállítását.

Az agrárminiszter fontos szerepet játszik az adategyeztetési kötelezettség betartásának és az ENAR rendszer hatékony működésének biztosításában. A Nébih folyamatosan figyelemmel kíséri az adategyeztetés folyamatát, és szükség esetén segítséget nyújt a tenyésztőknek.

A 2024-es változásokra való felkészülés érdekében fontos, hogy a szarvasmarha, juh és kecske tenyésztők időben elvégezzék az adategyeztetést, és biztosítsák, hogy az állataik adatai pontosak és naprakészek legyenek. Ezzel nemcsak saját érdeküket szolgálják, hanem hozzájárulnak az állattenyésztés biztonságos és hatékony működéséhez is.