A homályos foltok száma nő: indokok az egységes társaságiadó-rendszer bevezetésének halasztása mellett

A Deloitte Magyarország elemzői szerint a globális minimumadó bevezetése jelentős hatással lehet a magyar gazdaságra is. A BEFIT (Business Environment and Financial Incentive Tool) program keretében az uniós tagállamok egyre inkább az egységes uniós társaságiadó-rendszer felé mozdulnak el. Ez a lépés nemcsak az adóbevételek növelését szolgálja, hanem a versenyképesség javítását is, így Magyarország is érintett lehet a változásokban.

A globális minimumadó bevezetése a nagy nemzetközi vállalatokat érinti leginkább, akik eddig különböző adóparadicsomokban helyezték el székhelyüket az alacsony adók miatt. Az egységes uniós társaságiadó-rendszer bevezetése pedig segíthet abban, hogy a kis- és középvállalkozások is versenyképesebbek legyenek a nagyobb vállalatokkal szemben.

A Deloitte Magyarország szakértői szerint a gazdaság-rss és az adórendszer változásai mindenképpen érinteni fogják a magyar vállalkozásokat is, így érdemes már most felkészülni a közelgő változásokra. Az adózási szabályok átalakítása lehetőséget adhat arra, hogy a vállalkozások hatékonyabban működjenek és növekedjenek a jövőben.